Referenser

Några av våra kunder


I mer än 30 år har Marine Jet Power (MJP) omdefinierat vattenjetmarknaden med innovation och oöverträffad kvalitet. Konstruerad och byggd i Sverige, används den i många olika applikationer, allt från snabba militärfartyg och passagerarfartyg till lyxbåtar och arbetsbåtar över hela världen.


Valmet är ledande leverantörer till papper- och massaindustrin.
Vi är leverantör av ett antal typer och varianter av skruvmatare. Enheterna monteras efter kundens specifikationer och kvalitetskrav. Vi tillverkar också reservdelar till dessa och andra av Valmets komponenter.


Brunvoll Retractable Azimuth Thrusters, en infällbar propeller som kan rotera 360 grader, används för dynamisk positionering på offshore- och forskningsfartyg, som förtöjningspropeller på skytteltankfartyg och som extra manöverhjälp på trålare. Den fungerar även som beredskap/hemdrivning på marinfartyg, kusttankfartyg mm, med andra ord, alla fartyg som har denna utrustning monterad.


”Andritz Hydro AB – tillverkning, service och reparationer inom vattenkraft och avancerade pumpar”
Till en vattenturbin som denna har vi på Österby Gjuteri levererat ett flertal ingående komponenter. De har levererats grovbearbetade för att sedan färdigställas i Andritz Hydros egen regi.


Diffusorn används i avgasuppsamlare för gasturbiner. Design- och produktionsmetoden ger en produkt som minskar tryckpulser i avgassystemet och ökar effekten på turbinen.


Wendelstein 7-X, världens största och modernaste fusionsforskningsenhet i sitt slag, den driftsattes första gången på Max Planck Institute for Plasma Physics (IPP) i slutet av 2015. Målet med den teoretiska och experimentella grundforskningen vid IPP är att utveckla ett fusionskraftverk - som liknar processen i solen - generera energi genom fusion av vätejoner för att bilda helium. Fusionsforskning koncentrerar sig på två typer av kraftverk: tokamak och stellator. Båda använder en extremt tunn och elektriskt laddad väteplasma i ett magnetfält.
Kärnan i stellatorn, Wendelstein 7-X, består av 50 icke-plana och 20 plana supraledande magnetiska spolar. Dessa spolar genererar starka magnetfält som begränsar plasma, med temperaturer upp till 100 miljoner grader och urladdningar i upp till 30 minuter och visar på övertygande slutsatser om stellatorns lämplighet som kraftverk.

”Ringarna” i stellatorn, Wendelstein 7-X, är gjutna och bearbetade hos oss på Österby Gjuteri, tillverkade i början av 2000-talet under en fyraårsperiod. De 50 stycken ringarna i 10 olika utformningar är gjutna i halvor, en halva väger ca 1,8 ton och har en omkrets på ca 10 meter. Totalt krävde ringarna 30 000 timmars skärande bearbetning med femaxliga fräsverk.

Länk till film:
https://www.youtube.com/watch?v=MJpSrqitSMQ